Trafik Cezasına İtiraz Etmek
Kıymetli okuyucularım, bu haftaki yazımda sayısı gittikçe artan trafik cezalarına ve bu cezalara karşı başvurulabilecek itiraz yollarına yasal düzenlemeler çerçevesinde değinmeye çalışacağım.
Trafik cezaları farklı sebeplerle kesilmektedir. Mesela yasal sınırların üzerinde hız yapmak, emniyet kemeri takmamak, trafik personeli veya trafik işaretlerine uymamak, düzensiz şekilde park etmek, ehliyetsiz araç kullanmak, yasak yerden dönme, hatalı sollama yapmak gibi ihlaller sayılabilir. Sayı bunlarla sınırlı değildir. Bu ihlaller neticesinde ciddi oranda trafik cezaları kesilmektedir.
Trafik cezaları gıyapta yani plakaya yazılması veya trafik memurunun bizzat yüzünüze karşı ceza yazması şeklinde olmak üzere iki farklı şekilde kesilmektedir. Şayet aleyhinize kesilen trafik cezası gıyapta kesilmişse, itiraz süresi cezanın tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gündür. Ancak trafik memurunun yüzünüze karşı kestiği trafik cezalarında ise itiraz süresi hemen başlar ve yine 15 gün içinde itiraz etme hakkına sahipsiniz. Belirtilen süre içerisinde itiraz edilmezse trafik cezası kesinleşir. Kesinleşen para cezasının tahsili için maliye tarafından icra takibine başlanır.
Trafik cezalarına itirazlar Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılır. Yetkili Sulh Ceza Hakimliği, ceza tutanağını düzenleyen birimin (yani görevlinin) bağlı olduğu yer Sulh Ceza Hakimliğidir. Bununla birlikte trafik cezası kesilen yerde yaşamıyorsanız bu defa da ikamet ettiğiniz Sulh Ceza Hakimliği aracılığıyla itiraz dilekçenizi yetkili hakimliğe gönderebilirsiniz.
Söz konusu cezanın tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde ödemeniz halinde yüzde yirmi beş indirimli olarak ödeme şansına sahipsiniz. Bununla birlikte cezayı indirimli olarak ödeyip daha sonra Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz etmek de mümkündür.
Peki hangi gerekçelerle bu cezaya itiraz edilebilir?
6 Nisan 2011 tarihli ve 27897 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU HÜKÜMLERİ GEREĞİNCE UYGULANAN İDARİ PARA CEZALARININ TAHSİLİNDE VE TAKİBİNDE UYGULANACAK USUL VE ESASLAR İLE KULLANILACAK ALINDILAR, TUTANAKLAR VE DEFTERLER HAKKINDA YÖNETMELİK’in” Araçların tescil plakasına göre düzenlenen tutanaklar hakkında yapılacak işlemler başlıklı 10. maddesi trafik ceza tutanaklarının şeklini ve tebligat süresini düzenlemektedir.
İlgili hükümden de görüleceği üzere göre:
MADDE 10 - 1) Karayolları Trafik Kanunu gereğince yetkili kılınmış personel tarafından araçların tescil plakasına göre düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanakları;
a) Kural ihlalinin tespit edildiği tarihteki araç sahibi ve gerekli bilgiler, araç veri tabanında bulunan bilgisayar kayıtlarından tespit edilerek tutanağın ilgili bölümleri doldurulur. Araç sahibi ve gerekli bilgilerin bilgisayar kayıtlarından tespit edilememesi halinde, bilgiler aracın tescil dosyasının bulunduğu trafik tescil kuruluşundan yazılı olarak veya elektronik sistemle temin edilir.
b) Tutanağın tebligat işlemlerine ihlalin tespit edildiği tarihten itibaren on iş günü içinde başlanarak, Karayolları Trafik Kanununun 116’ncı maddesi hükümleri uyarınca araç sahibine, sahibi birden fazla ise tescil kaydının ilk sırasındaki sahibine posta yoluyla tebligat yapılır.
2) Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı’nın sabit/masa üstü cihazlarla elektronik ortamda (Ek–2) üretilerek düzenlenmesi halinde;
a) Tutanak iki nüsha olarak düzenlenir ve düzenleyen/düzenleyenler tarafından tüm nüshaları imzalanır.
b) Tebligat işlemlerine on iş günü içinde başlanılır. Tutanağın birinci nüshası Mazbatalı Tebligat Zarfı (Ek–6) içine konularak, Karayolları Trafik Kanunu’nun 116’ncı maddesi hükümleri uyarınca araç sahibine, sahibi birden fazla ise tescil kaydının ilk sırasındaki sahibine posta yoluyla tebligat yapılır. Yapılan tebligatta idarî para cezasına ilişkin idarı yaptırım kararına karşı, kararın tebliğ veya tefhimi tarihinden itibaren Kabahatler Kanunu’nun ilgili maddelerinde belirtilen süre ve şartlar doğrultusunda yetkili sulh ceza mahkemesine başvurulabileceği ve bu süre içerisinde başvurunun yapılmamış olması halinde, idari yaptırım kararının kesinleşeceği belirtilir.
3) Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı’nın taşınabilir cihazlarla elektronik ortamda (Ek–3) üretilerek düzenlenmesi halinde;
b) Tebligat işlemlerine on iş günü içinde başlanılır. Tutanağın birinci nüshası Mazbatalı Tebligat Zarfı (Ek–6) içine konularak, Karayolları Trafik Kanunu’nun 116’ncı maddesi hükümleri uyarınca araç sahibine, sahibi birden fazla ise tescil kaydının ilk sırasındaki sahibine posta yoluyla tebligat yapılır. Yapılan tebligatta idari para cezasına ilişkin idari yaptırım kararına karşı, kararın tebliğ veya tefhimi tarihinden itibaren Kabahatler Kanunu’nun ilgili maddelerinde belirtilen süre ve şartlar doğrultusunda yetkili sulh ceza mahkemesine başvurulabileceği ve bu süre içerisinde başvurunun yapılmamış olması halinde, idari yaptırım kararının kesinleşeceği belirtilir.
Söz konusu madde hükmü gereğince, düzenlenen trafik ceza tutanağının muhataba tebliğ edilmesi işlemine 10 iş günü içinde başlanması gerekmektedir. Aksi halde bu cezaya maruz kalan kişi itiraz etme hakkına sahip olacaktır.
Son olarak itirazınızı içeren dilekçenizin eki olarak Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı fotokopisini, Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatı fotokopisini, ruhsat fotokopisini, kimlik ve ehliyet fotokopisini eklemeyi unutmayın.
Huzurlu bir hafta geçirmeniz dileğimle.